De elektrische Blue-Bike “Sharing For Life” fiets krijgt circulaire innovatie erkenning van de federale overheid

De innovatieve circulaire elektrische deelfiets als resultaat van de samenwerking tussen Blue-mobility en Roetz is laureaat van de eerste “Belgium Builds Back Circulair”, in het kader van de projectoproep van de federale ministers Khattabi en Dermagne. Met dit initiatief wil de federale overheid innovatieve projecten ondersteunen die de circulaire economie in België aanmoedigen.

Het project Blue-bike “Sharing for Life” vult het bestaande aanbod van deelfietsen aan met een elektrische variant die een levenslange garantie geniet. Deze fiets wordt opgebouwd uit nieuwe materialen die maximaal hersteld en hergebruikt zullen worden. Deze circulaire fiets biedt een antwoord op een verregaand efficiënt en zorgzaam gebruik van grondstoffen en materialen. Het steeds hergebruiken van de onderdelen past volledig in een zero waste filosofie. De introductie van elektrische deelfietsen is een belangrijke milestone in de switch naar duurzame mobiliteit doordat het fietscomfort voor langere en heuvelachtige afstanden vergroot.

 

Modal shift naar duurzame mobiliteit

Blue-mobility zag in 2011 het levenslicht met als doel het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets meer aan te moedigden. Deelfietsen zijn de oplossing om de last mile letterlijk en figuurlijk dicht te fietsen. Het duurzaam gedachtegoed om meer wagens van de weg te houden is de afgelopen 12 jaar succesvol gebleken. Vandaag zijn de Blue-bikes, dé referentie in België, op 110 locaties terug te vinden en zijn er maar liefst 2.383 fietsen in gebruik. In 2022 werden meer dan 300.000 ritten afgelegd.

“Vandaag kondigen we een primeur aan. Als grootste deelfietsennetwerk in België zullen we met de ontvangen subsidies elektrische, circulair ontworpen en onderhouden, fietsen in omloop brengen. Dankzij de hogere actieradius van deze elektrische exemplaren wordt de combinatie openbaar vervoer en fietsen tot de eindbestemming nog toegankelijker voor veel pendelaars. Hiermee willen we een fundamentele bijdrage leveren om het aantal ecologische verplaatsingen te verhogen en bij te dragen aan de modal shift naar een duurzame mobiliteit”, legt Bram Dousselaere van Blue-mobility uit.

“Deelmobiliteit zit in de lift. Met Blue-bike kennen we de voorbije jaren een exponentiële groei in klanten en ritten dankzij de sterke uitbouw van ons goed gespreid netwerk. De introductie van de elektrische deelfiets maakt de verdere expansie van ons netwerk in het heuvelachtig terrein in Wallonië mogelijk. Ook in Vlaanderen zorgt de invoering van basisbereikbaarheid voor een opschaling van de Blue-bike deelfiets. Als dochterbedrijf van De Lijn hebben we de ambitie om ruim 200 Hoppin punten te voorzien van (elektrische) deelfietsen”, gaat Dousselaere verder.

“We willen als De Lijn een toonaangevende rol spelen in het zorgen voor een duurzame en aantrekkelijke mobiliteit voor iedereen.  Samen met de vervoerregio’s en de lokale besturen werken we aan de invoering van basisbereikbaarheid. Op deze manier willen we de modal shift naar duurzame verplaatsingen maximaliseren.  Combimobiliteit maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit. Als aandeelhouder van Blue-Bike zijn we dan ook verheugd dat deze nieuwe circulaire elektrische fietsen in het aanbod van Blue-Bike een belangrijke troef zullen zijn voor al wie zich combimobiel en duurzamer wil verplaatsen. Zo bewegen we mee naar minder CO2 “ zegt Guy Weyns, directeur Marketing & Mobiliteit van De Lijn.

 

E-bike opgebouwd uit 12 modules en sensorsignaal bij te zachte band of versleten remblokken

“Blue-mobility trekt voor dit project de kaart van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. We gaan in zee met Roetz, een Nederlands bedrijf dat al meer dan 10 jaar dé referentie is inzake circulaire economie en fietsen. Vzw VELO uit Leuven zet als sociale onderneming haar volledige focus op duurzaamheid met de stimulans voor meer fietsgebruik als rode draad. Ze zijn de eerste partner van sociale en duurzame tewerkstelling die mee haar schouders zet onder de testfase.”, vult Stefaan Butaye van Blue-mobility aan. In eerste instantie zullen de nieuwe fietsen worden uitgerold in Leuven, Oostende, Dinant en Luik.

“Er worden dagelijks fietsen afgedankt, omdat er bijvoorbeeld één of twee onderdelen defect zijn. Repareren is al snel te duur en ze belanden op de afvalberg. Bij e-fietsen komt er daar nog bij dat de batterij ook slechts enkele jaren meegaat en dan weggegooid wordt.

Vanuit de vaststelling dat we iets wilden ondernemen tegen de beperkte levensduur van e-fietsen, zijn we drie jaar geleden gestart met het ontwerp van een nieuw en innovatief fietsconcept. Een circulaire e-bike bestaande uit twaalf componenten die elk – zonder uitzondering – binnen een paar minuten te vervangen zijn. De sensoren helpen om goed voor de fiets te blijven zorgen. Een signaal waarschuwt als de banden te zacht zijn, want dan slijten ze sneller. Of sensoren op de remblokken die vermijden dat versleten remblokken de remschijf beschadigen. Vandaag worden deze fietsen in Nederland gemaakt, maar de opstart van een productie-eenheid in België staat zeker op de agenda”, verduidelijkt Tiemen ter Hoeven, CEO van Roetz.

14 sociale economiebedrijven zullen bij de volledige uitrol van de elektrische circulaire fietsen in België instaan voor het beheer, het onderhoud en herstel ervan.
Met de start van het proefproject in Leuven zal VELO vzw als eerste partner instaan voor de uitrol en herstellingen van de nieuwe fietsen.

“Het idee van een circulaire ontworpen e-fiets is wereldnieuws. We zijn dan ook bijzonder fier om in Leuven onze schouders onder dit project te zetten.” aldus Jos Vandikkelen, directeur vzw VELO.

“Leuven is de eerste stad in België waar je de fietsen zal kunnen uitlenen en dat is niet toevallig. Nergens is Blue-bike zo populair als in Leuven. Bovendien bouwen we volop aan een circulaire stad, waar we kostbare grondstoffen en materialen zoveel mogelijk herstellen en hergebruiken. Leuven is dan ook de plek bij uitstek om te gaan experimenteren met deze duurzame toekomstgerichte elektrische fietsen. We kijken er naar uit!” reageert een opgetogen schepen van mobiliteit David Dessers.

Unieke expertise biedt meer kansen op de reguliere arbeidsmarkt

“Vzw VELO combineert de aandacht voor fietsmobiliteit met sociale tewerkstelling. Dit project past dan ook volledig in ons DNA, van een ecologische, sociale en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. We kijken er naar uit om met deze circulaire fietsen aan de slag te gaan. Onze medewerkers, die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, krijgen met dit project de kans om expertise op te bouwen die uniek is en waar in de toekomst nog meer vraag naar zal zijn. Deze werkervaring zal hun positief stimuleren en de kans geven om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt” aldus Jos Vandikkelen, directeur VELO vzw.

Partner van het eerste uur van Blue-bike is Ethias, die als visie veiligheid en duurzaamheid onderschrijft doorheen al haar bedrijfsunits. Voor hen is de uitrol van elektrische deelfietsen dan ook een logische volgende stap.

“Bij Ethias willen we de mensen aanzetten om te bewegen en om zich op een ecologische manier te verplaatsen. De fiets is daarvoor het uitgelezen hulpmiddel. Dat is ook de reden waarom we al sinds het prille begin partner zijn van Blue-bike. En wie is er meer geknipt dan onze Belgische trots Wout van Aert om zin te geven om meer te fietsen? Wij zijn trots op onze ambassadeur. Menselijkheid zit verankerd in het DNA van Ethias, maar het is ook dat wat Wout van Aert typeert. Daarom is Wout – nu sinds een jaar – de perfecte aanwinst voor de Ethias-familie’, licht Philippe Lallemand, CEO van Ethias, toe.

Van links naar rechts:
Minister Dermagne (PS), Minister Khattabi (Ecolo), Bram Dousselaere (Blue-bike), Stefaan Butaye (Blue-bike)

 

 

Gesteund door het Plan voor Herstel en Veerkracht

 

This site is registered on wpml.org as a development site.