We lanceerden onze slimme sloten

Dit verandert er voor jou

30.04.2021 We hebben deze week maar liefst 4 nieuwe Blue-bikelocaties geopend: aan het station van Antwerpen-Luchtbal, het station van Antwerpen-Noorderdokken én 2 aan het station van Ekeren. Daar lanceerden we onze nieuwste technologie. Voortaan kan je op onze nieuwste Blue-bikelocaties Blue-bikes terugvinden met een slim slot. 

Een slim slot is een fietsslot dat is uitgerust met een kaartlezer, gps-tracker, een bewegingssensor, led-lampjes en een geluidsbuzzer. Dankzij de ingebouwde kaartlezer kan je het slot openen met je Blue-bike- of MoBIB-kaart. Je kiest zelf een fiets uit, houdt je kaart voor de kaartlezer van het slot en kan vertrekken. Op locaties met 'slimme' Blue-bikes vind je daarom geen sleutelautomaat meer. Gedaan dus met jouw fietsnummer zoeken in de stalling. 

Op dit moment kan je enkel op deze 4 nieuwe locaties onze 'slimme' Blue-bikes uitproberen. Alle andere locaties blijven voorlopig met een sleutelautomaat werken. Omdat de nieuwe sloten anders werken dan onze sleutelautomaten, hebben we onze algemene voorwaarden bijgewerkt. We zetten in deze mail op een rij wat er voor jou verandert, en wat je moet weten wanneer je binnenkort een 'slimme' Blue-bike ontleent. 

1. Met je Blue-bikekaart heb jij nog steeds altijd een fiets op zak

Laten we starten met het belangrijkste nieuws. De nieuwe technologie heeft geen invloed op jouw lidmaatschap bij Blue-bike. Je hoeft niets te ondernemen en kan gewoon blijven fietsen. Want we hebben ervoor gezorgd dat je een slim slot gewoon kan openen met je Blue-bike - of MoBIB-kaart. Handig toch? Het enige wat je hoeft te doen bij aankomst op een Blue-bikelocatie met slimme sloten is het slimme slot uit slaapmodus halen door op het zadel te tikken, en vervolgens je kaart voor de kaartlezer van het slot te houden.
Voor de rest blijft onze formule helemaal dezelfde. Breng je Blue-bike na je rit terug naar de originele locatie, en sluit het slot. Je kan de Blue-bike dus niet achterlaten buiten een Blue-bikelocatie. Je kan de fiets tussendoor wel sluiten, maar dan blijft je ontlening lopen. Net zoals je ritten met een Blue-bike met sleutelslot. 

2. We lanceerden een gloednieuwe Blue-bike-app

Je kan onze slimme sloten niet alleen openen met een Blue-bike- of MoBIB-kaart, je kan ze ook openen met onze gloednieuwe Blue-bike-app. Die app is vanaf nu beschikbaar in de Play Store of Apple Store. Scan de QR-code hiernaast met je smartphone of klik op de links om de app te downloaden.
In deze app vind je een kaartoverzicht met al onze locaties, kan je al je gemaakte ritten (ook die aan locaties met een sleutelautomaat) raadplegen, open je via de QR-code een Blue-bike met slim slot en kan je een defect aan een fiets met slim slot melden. Om een voucher te gebruiken op een locatie voorzien van fietsen met slimme sloten, dien je ook de app te downloaden. Meld je aan met de vouchercode, en scan een QR-code om je rit te verzilveren. 

Benieuwd hoe dat allemaal in z'n werk gaat? Bekijk in onze video hoe je een slimme fiets kan ontlenen met je kaart en app. 

3. We breidden ons privacybeleid uit zodat jij kan nagaan wat er met je persoonsgegevens gebeurt

We zorgden voor enkele GDPR-aanpassingen en updateten daarom ons privacybeleid. In onze bijgewerkte privacypolicy kan je bekijken welke gegevens we verzamelen en welke inspanningen we leveren om deze gegevens te beschermen. Bovendien voegden we informatie toe over de gegevensverzameling van een slim slot. Want dit slot wordt via gps getrackt. Zo kan jij jouw gemaakte route met een 'slimme' Blue-bike in de app bekijken. Wees gerust, deze informatie is enkel voor jou zichtbaar. Blue-bike zal enkel in uitzonderlijke gevallen zoals verlies of diefstal van de fiets de routegegevens opvragen. Je vindt ons bijgewerkt privacybeleid in de algemene voorwaarden op de website

4. We breidden onze begrippenlijst uit zodat je onze verschillende formules beter kan begrijpen

We voegden daarnaast enkele extra begrippen toe aan onze algemene voorwaarden. De nieuwe definities verduidelijken het verschil tussen Blue-bikes die je ontleent via een sleutelautomaat, en Blue-bikes die je ontleent via een slim slot. Zo kan je via een sleutelautomaat 2 Blue-bikes ontlenen tegelijkertijd, en kan je op slimme locaties slechts één Blue-bike ontlenen. Je vindt onze aangepaste algemene voorwaarden op onze website

IN 'T KORT

  • Met je Blue-bikekaart op zak kan jij  nog steeds op alle locaties fietsen.
  • In onze nieuwe app en op onze website vind je een overzicht van al onze locaties. Je kan er ook bekijken welke locaties met een automaat zijn uitgerust en welke locaties met slimme sloten zijn uitgerust. 
  • De prijzen wijzigen niet. Je betaalt evenveel voor een ontlening op een locatie met fietsen met slimme sloten als op een locatie met een sleutelautomaat.
  • Je herkent de Blue-bikes met slimme sloten ook aan de QR-code op het stuur. 
  • Geen kaart maar voucher? Download onze app om te fietsen!
  • Check zeker de veelgestelde vragen op onze website, of de volledige gebruikershandleiding.