Blue-bike en Sentinel slaan de handen in elkaar

De komende maanden zullen onze Blue-bikes uitgerust worden met slimme sloten van het Vlaamse technologiebedrijf Sentinel. Deze innovatie maakt het voor gebruikers makkelijker om een fiets te ontlenen en geeft lokale overheden meer flexibiliteit bij het opzetten van nieuwe deelfietslocaties.

21/04/2021 

Blauwe fietsen voor groene mobiliteit
Blue-bike werd in 2011 opgericht door de NMBS. Onze deelfietsen geven trein- en busreizigers meer vrijheid om de laatste kilometers van het station of hoppinpunt naar hun eindbestemming af te leggen. Zo maken we als deel van de keten in combimobiliteit de keuze voor het openbaar vervoer aantrekkelijker.Vandaag kan je met één abonnement op bijna 70 locaties in heel België een fiets lenen. In een niet-coronajaar leggen meer dan 20.000 leden samen zo’n 276.000 ritten af. Dat maakt ons het grootste deelfietssysteem van België en leverde op 10 jaar tijd een geschatte CO2-besparing op van minstens 1.666 ton.

Slimme samenwerking
Om nog meer mensen op de deelfiets te krijgen, slaan we nu de handen in elkaar met Sentinel, een jong Vlaams technologiebedrijf. Sentinel levert totaaloplossingen voor het digitaliseren, beveiligen en delen van fietsen. Zo biedt het naast technologie voor publieke en corporate deelfietsen met het nieuwe Sentinel-fietsslot ook een oplossing voor de beveiliging van particuliere fietsen. De innovatieve technologie voor deelfietsen werd door Sentinel eerst toegepast op de eigen MOBIT-deelfietsen, maar het bedrijf wil zich voortaan focussen op zijn core business, ontwikkeling en innovatie.
Sentinel en Blue-bike delen een passie voor duurzame mobiliteit. “Voor Sentinel is de samenwerking met Blue-bike een belangrijke referentie en een mijlpaal in de verdere groei van het bedrijf”, aldus Bernard De Groote, mede-oprichter en CEO van Sentinel. Voor Blue-bike zorgt de innovatieve technologie van Sentinel voor meer gebruiksgemak voor de klant en flexibiliteit voor de installatie. Samen brengen de twee bedrijven combimobiliteit in Vlaanderen naar the next level. We openen nog deze maand de eerste Blue-bikelocaties met slimme sloten.
“Met de slimme sloten is Blue-bike klaar voor de toekomst. Vanaf 1 januari 2022 rolt de Vlaamse overheid immers het decreet basisbereikbaarheid uit in Vlaanderen. Met dat nieuwe decreet zal het bus- en tramaanbod grondig wijzigen en komt er een uitgebreid aanbod aan deelmobiliteit. Met de nieuwe technologie kan Blue-bike deze opschaling naar honderden extra locaties vlot realiseren. Bovendien is Blue-bike al aanwezig op tientallen van de geplande hoppinpunten. We bevinden ons dus in poleposition voor de realisatie van de deelfietsen van dit decreet”, aldus Anne Coppens, directeur van Blue-mobility.

Technologie ten dienste van gebruiksgemak
De slimme sloten met ingebouwde kaartlezer zorgen ervoor dat de klant sneller en eenvoudiger een fiets kan ontlenen. Door je Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike app, ontgrendel je de fiets en kan je meteen vertrekken. Je hoeft dus niet langer eerst een sleutel uit de sleutelautomaat te halen om vervolgens de bijhorende fiets in het rek te zoeken. Wanneer je de fiets terugbrengt naar de locatie waar je de fiets ontleend hebt en hem in de met geofencing afgebakende zone stalt, hoef je het fietsslot enkel manueel te sluiten om je rit af te sluiten.
Maar ook voor lokale overheden biedt de nieuwe technologie voordelen. Omdat er geen sleutelautomaat meer aan te pas komt, moet op de deelfietslocatie geen elektriciteit voorzien worden. Het opzetten van een nieuwe locatie verloopt daardoor eenvoudiger en sneller. Bovendien kan een stad of gemeente de locatie ook makkelijk wisselen, al naargelang de vraag of het seizoen, wat bijvoorbeeld aan de kust handig kan zijn.

Samen voor duurzaam
Voor de Vlaamse overheid is deel- en combimobiliteit een essentieel onderdeel om de modal shift te realiseren en de klimaatdoelstellingen te behalen. Daarom ondersteunt Vlaanderen Blue-bike met het derdebetalerssysteem: een rit kost normaal 3,15 euro per 24 uur, maar wanneer een lokale overheid tussenkomt bij de rit met 1 euro, dan past de Vlaamse overheid ook 1 euro bij. Zo kost een Blue-bikerit in het gros van de gemeenten en steden slechts 1,15 euro.
“Deelfietsen zijn de perfecte aanvulling op het openbaar vervoer en vormen zo een belangrijke schakel in de combimobiliteit”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “De nieuwe technologie van Sentinel maakt het gebruik van de deelfietsen van Blue-bike nog eenvoudiger en aantrekkelijker. Met je MOBIB-kaart kan je niet alleen op de trein, tram of bus maar ook op een deelfiets. Door drempels weg te nemen willen we nog meer mensen voor duurzame mobiliteit doen kiezen.”

Ook Ethias zet als bedrijf sterk in op duurzaamheid en daarbij speelt mobiliteit een belangrijke rol. De Belgische verzekeringsgroep is al jarenlang vaste partner van Blue-bike en draagt zo zijn steentje bij aan de deel- en combimobiliteit: wie op weg gaat met een Blue-bike kan bij pech of een ongeval beroep doen op de gratis fietsbijstand van Ethias.